onsdag 1. desember 2010

Hjemmelaget foccacia og sardenara!

De sist sommerne har vi vært så heldige og få låne en leilighet i San Remo i Italia. Nydelig mat her inspirerte til å prøve ut noen av de lokale oppskriftene hjemme i Norge.

Både foccacia og sardenara er fine å fryse, og kan tines og varmes litt i ovnen når man får gjester. Godt alene, som forrett eller som brød inntil en middag. Enkelt og nydelig!


Focaccia/grunnoppskrift:
 Rør gjæren ut i lunkent vann. Tilsett olje, salt og hvetemel og elt til en blank og smidig deig. Dekk bollen med håndkle og la heve ca 40 minutter. Elt og klapp den flat ca 2 cm tykk. Legg på stekebrett-jeg pleier legge to flate brød på hver hvert brett. Dekk med håndkle også her, og la heve ca 20 minutter. 

Skal du lage vanlig plain foccacia lager du små groper med fingertuppene, drypper olje over og så drysser over grov havsalt. Her kan man ogå strø over tørket rosmarin, man kan legge på løkringer, tomater, oliven osv. Legg på hva enn hjertet og magen måtte ønske;). Stek midt i ovnen ved 200 grader i 25-30 minutter. Alle ovner er litt forskjellige, så følg med.

Bilder: Lidyll Photo

Sardenara:
Sardenara er laget av samme grunnoppskrift som focaccia, men med en tomat-topping.  Dette er en "slags pizza" som er en spesialitet i Liguria-området (særlig San-remo), og brukes ofte som mellom måltid, lunsj snack, forrett osv.

 Ha olivenolje i stekepannen. Kutt opp tomater i små biter, og ha disse i pannen. Ha i oppkuttet hvitløk. La dette små koke en liten stund(5-10 min) til tomatene har blitt utkokt (ligner tykk saus). Tilsett ansjosfiletene. Disse vil smelte helt ut-rør inn i tomatsausen(man skal ikke se noe fiskebiter-det skal være helt "smeltet" inn i tomatsausen). Tilsett salt og pepper.

Smør dette ut over en deigleiv (ikke lag finger hull som i foccacia). Ha over enten hele eller oppkuttede svarte oliven etter ønske. Stek som vanlig foccacia, midt i ovnen ved 200 grader i 25-30 minutter.Server med fersk basilikum.


post signatureNyt!:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar